Detaljfynd

7 tips för ett drömmigt sovrum

Om du vill skapa ett hem som är väldesignat och med känslan av en personlig fristad kan du inte vänta med att fixa sovrumet. Från lakan och täcken till kuddar och överkast finns det gott om möjligheter att skapa visuell magi i det utrymme där du faktiskt tillbringar den mesta tiden.

Att lätt leka med texturer, mönster och färger är helt klart en del av receptet för att få ett drömmigt sovrum. Och eftersom det är ett utrymme som ska anpassas till dina personliga preferenser bör du även fokusera på känslan av varje enskilt föremål i rummet.

Här kommer nu några tips för hur du kan förbättra sovrumet!

1. Var medveten om färg

Om du blandar olika nyanser, se till att utseendet stämmer överens med resten av din inredning. När det gäller sängkläder är ett idé ta den minst dominerande färgen i rummet och spela upp den lite.

Du kan också prova en mer monokrom stil genom att sätta ihop sängkläder med varierande nyanser från samma färgfamilj. Eller välj ett vändbart täcke i två olika, kompletterande nyanser, så att du kan ändra din stil efter dagskänslan.

2. Välj lakanuppsättningen för dig

Bekvämlighet är av största vikt när det gäller att välja lakan, men det finns inget rätt eller fel val - allt handlar om personliga preferenser.

Vad får dig att vilja dyka ner i sängen? Den lätta och inarbetade looken hos linne? Den mjuka, lyxiga glansen hos sateen? Flanellens mysiga känsla? Eller den svala, rena känslan av percale som blir mjukare när du tvättar det? Om du är osäker kan du prova några olika stilar innan du bestämmer dig för flera.

3. Välj rätt täcke

Det finns många alternativ när det gäller täcke. När du väl har valt ditt täcköverdrag - bomull, silke eller en polyblandning - kan du välja mellan olika innehåll. Medan dun är mest traditionellt och skapar den fluffiga, molnliknande känslan, kan allergiker föredra syntetiskt material eller ett mer naturligt alternativ av exempelvis ull.

I vilket fall som helst är en idé att välja ett täcke som är en storlek större än själva påslakanet för att få en extra fyllig känsla. Det kan även ge den där draperade, katalogliknande looken - inredningsstylister väljer dessutom ofta ett täcke eller en filt som avsiktligt är så överdimensionerat att det når ner till golvet, vilket eliminerar behovet av en sängkappa.

4. Lek med mönster

Om enfärgade lakan inte riktigt är din grej kan du mixa upp med mönster. En snygg kombination är ett geometriskt mönster eller en rand tillsammans med ett blommigt mönster.

5. Använd olika ljuskällor

Nyckeln till ett behagligt ljus i sovrumet är att införa flera lager som integrerar både omgivande, dekorativ och läsbelysning på ett smidigt sätt.

Så när det gäller belysning är mer ofta bättre. Det finns dessutom många studier som tyder på att optimal belysning kan förbättra ens humör, så det kan verkligen vara en bra idé att ha många alternativ när det gäller belysning.

Naturligt solljus kommer naturligtvis och solklart alltid att anses vara den gyllene standarden, men när solen går ner kommer andra ljuskällor väl till pass.

6. Var inte rädd för att hålla det enkelt

Det finns något klassiskt och tidlöst med helt vita lakan. En mer neutral bas innebär också att du kan lägga på ett påslakan och kuddar i vilken nyans eller vilket mönster som helst.

Om du vill ha lite mer visuellt intresse som håller sig inom den enkelfärgade linjen kan du lägga till en subtil design eller leka med strukturella element. Varför inte komplettera vita lakan med en lyxig filt i ull, kashmir, alpacka eller linne, i en avslappnad nyans.

7. Maximera användning av kuddarna

Kuddarna är viktiga för komforten, men de är också viktiga för det visuella intrycket av sängen. Börja med de vanliga kuddarna du sover med. Du behöver i de flesta fall minst två per person för att kunna skapa en mjuk viloplats och samtidigt ge din säng mer volym och visuell intensitet. Toppa sedan med flera fyrkantiga kuddar - de kan avrunda ett visuellt tema på ett sagolikt vis.

En annan anledning att fokusera på kuddar? Fodralet! Kuddfodral är det enklaste elementet i sängen att byta ut, så de är perfekta att leka och experimentera med.

2022-09-05